Het verzekeren van een boot, hoe ga je te werk?

Het verzekeren van een boot is iets wat op moment van schrijven in Nederland niet bij wet is verplicht. Dat er geen wettelijke verplichting voor bestaat betekent in de praktijk evenwel niet dat het niet op z’n minst de moeite waard kan zijn om te overwegen om een bootverzekering af te sluiten. Hoe je het immers ook draait of keert, het is vanzelfsprekend dat een boot een meer dan behoorlijke investering met zich mee kan brengen. Het laatste wat je dan zal willen is dat een bepaald schadegeval een significant deel van die investering in rook laat opgaan. In ieder geval, wil jij toch graag een verzekering afsluiten voor jouw boot? Dan zal de informatie die je hieronder aantreft je duidelijk kunnen maken hoe je daar nu precies het beste voor te werk kan gaan.

Waarom je boot laten verzekeren?

Het verzekeren van een boot is in Nederland niet wettelijk verplicht. Vanuit de overheid zal je dus bijgevolg nooit verplicht worden om één van de verschillende bootverzekeringen op de markt af te sluiten. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat het sterk wordt aangeraden om toch een dergelijke verzekering aan te vragen. Dit omwille van verschillende redenen. In eerste instantie is een bootverzekering afsluiten in menig aantal andere landen wel degelijk wettelijk verplicht. Hieronder zitten ook enkele populaire vakantielanden zoals bijvoorbeeld Italië en Spanje. Daarnaast spreekt het voor zich dat een boot doorgaans een aanzienlijk kapitaal vertegenwoordigd. Dit kapitaal beschermen door middel van een gepaste verzekering kan dan ook in de praktijk nooit kwaad.

Hoe kan het verzekeren van een boot gebeuren?

Het verzekeren van een boot kan op verschillende manieren gebeuren. Het is dan ook beslist niet zo dat er op de markt slechts één enkel type bootverzekering is terug te vinden, integendeel. Vergelijkbaar met de autoverzekering kan je voor je boot een keuze maken tussen deze opties:

  1. De WA-verzekering voor boten;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering;

Voor welke optie je uiteindelijk gaat kiezen is altijd afhankelijk van niet alleen de waarde waar je boot over beschikt, maar ook van de persoonlijke voorkeur die je zelf hebt. Veel mensen vinden het namelijk belangrijk dat hun vaartuig zo optimaal mogelijk is verzekerd terwijl iemand anders net vooral wil kiezen voor de meest voordelige optie. Afhankelijk van jouw voorkeur zal je uiteindelijk een keuze maken tussen de drie hierboven aangehaalde bootverzekeringen.

Hoeveel kost een bootverzekering afsluiten?

De prijs die je voor het verzekeren van een boot dient te betalen is in de praktijk afhankelijk van verschillende zaken. In eerste instantie wordt er uiteraard gekeken naar de waarde waar de boot over beschikt. Hoe groter die waarde, des te hoger ook de potentiële kosten komen te liggen die door de verzekeraar betaald dienen te worden. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat er rekening moet worden gehouden met het type bootverzekering.

De WA-verzekering is de meest voordelige verzekering, maar dekt alleen de schade in aan derden. Wil je ook de eigen schade verzekerd zien? Dan is het afsluiten van een beperkt of volledige cascoverzekering een veel interessante keuze. Let op, hou er tot slot bij het afsluiten van een bootverzekering ook rekening mee dat de omvang van het vaargebied ook een niet onbelangrijke impact kan hebben op de premie die door jou als verzekeringnemer dient te worden betaald.