Wat is het nut van Roy Data?

Weet jij wat Roy Data is? Nee? Geen probleem, want in onze blog vertellen we meer over de centrale database van de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars. Afgekort SEPS. Het is dus een database waarin belangrijke data wordt opgeslagen. Daaronder het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Dat is handig voor als je zelf geen inzicht hebt in hoeveel schadevrije jaren je hebt en wanneer je een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten. Een verzekeringsmaatschappij kan dan via de database de correcte data opvragen en dus eenvoudig de hoogte van jouw premie bepalen.

Registratie van schadevrije jaren in database Roy Data

De schadevrije jaren zijn de jaren waarin je een auto in jouw bezit hebt gehad en waarin je geen schades hebt gereden. Het aantal schadevrije jaren heeft invloed op wanneer je bijvoorbeeld een auto wilt huren of wanneer je een autoverzekering wilt afsluiten. Je krijgt een no claimkorting wanneer je geen schades rijdt. Met andere woorden, hoe meer schadevrije jaren je hebt des te goedkoper de premie van de autoverzekering wordt. Heb je wel schades gereden? Dan heb je weinig of geen no claimkorting en betaal je dus ook een hogere premie voor de autoverzekering.

Is Roy data toegankelijk voor automobilisten?

Nee. Je kunt geen account registreren en zelf je aantal schadevrije jaren inzien. Roy Data is echt bestemd voor verzekeraars. Toch kan het zo zijn dat je de data nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het afsluiten van een autoverzekering of als je een auto wilt leasen. Ondanks dat je niet zelfstandig jouw gegevens kunt inzien, kun je wel een verzoek indienen om jouw gegevens te ontvangen. Je kunt je aanvraag indienen bij SEPS. Hetzelfde orgaan dat door de verzekeraar wordt geraadpleegd wanneer je een verzekering wilt afsluiten. Puur om te toetsen of de data die je opgeeft ook met de waarheid strookt.

Sjoemelen kan dus niet!

Het klinkt vrij logisch, maar je kunt dus niet sjoemelen met de schadevrije jaren. Je kunt ieder cijfer invullen, maar het wordt altijd getoetst en in de Roy data bekeken. Wanneer blijkt dat je geen schadevrije jaren hebt kan een aanvraag voor een autoverzekering worden geweigerd. Je bent dan een te groot risico en geen enkele conventionele verzekeringsmaatschappij wil dan jouw aanvraag goedkeuren. Dan heb je dus mooi een probleem, want je bent wel verplicht om jezelf te verzekeren als je aan het verkeer wilt deelnemen!

Wat kun je doen als je geen autoverzekering kunt afsluiten?

Als de verzekeraars n.a.v de gegevens in de Roy data jou niet willen verzekeren, heb je geen opties meer om een autoverzekering af te sluiten. En zonder een autoverzekering mag je de weg niet op. Zo simpel is het. Onverzekerd rondrijden neemt hoge risico’s met zich mee en tijdens een aanhouding kan de politie besluiten om zowel je rijbewijs als de auto in beslag te nemen.

Maar je kunt wel aankloppen bij een verzekeraar die een de Vereende verzekering aanbiedt. Met een de Vereende verzekering kun je alsnog een autoverzekering afsluiten, omdat deze verzekeraar minder kijkt naar jouw geschiedenis. Houdt er wel rekening mee dat de maandpremie van de verzekering veel hoger is dan die bij een conventionele autoverzekering en dat je in de regel de premies een aantal maanden vooruit moet betalen. Daarnaast vraagt de Vereende verzekering ook om een borgsom van circa € 175,-. Die je wel weer terugkrijgt op het moment dat je geen gebruik hebt gemaakt van de polis en de autoverzekering weer opzegt.