Wat te doen bij onterechte beschuldiging verzekeringsfraude?

Bij het indienen van een schadeclaim verwacht u een schadevergoeding. Wanneer u zeker weet dat u recht heeft op een schadevergoeding gaat u uit van een snelle afhandeling en goede zorg van uw verzekeraar. Toch kan het voorkomen dat u geen vergoeding krijgt, maar een beschuldiging van fraude. Hoe kan dit? En wat kunt u doen om dit recht te zetten? U leest het in dit blog.

Waarom wordt u onterecht beschuldigd?

Voordat we verder in gaan op de mogelijkheden die u heeft om tegen de uitspraak van uw verzekeraar in te gaan, willen we u graag uitleggen waarom u beschuldigd bent van verzekeringsfraude. In dit artikel gaan we er gemakshalve vanuit dat u echt geen fraude gepleegd heeft. Verzekeringen worden jaarlijks voor vele tientallen miljoenen euro’s opgelicht door fraudeurs. Deze praktijken kosten de verzekeraars veel geld en dat rekenen ze door in de verzekeringspremie die u moet betalen. Om deze kosten zo laag mogelijk te houden, zijn verzekeraars strenger gaan controleren op fraude. Omdat ze dagelijks veel claims binnenkrijgen en niet de tijd of de middelen hebben om iedere claim te controleren, nemen ze in sommige gevallen overhaaste en niet voldoende onderbouwde beslissingen. Ze gaan hier niet altijd over in gesprek, zoals u misschien zou verwachten, maar beschuldigen u van fraude. 

Advocaat verzekeringsrecht inschakelen

Door u van fraude te beschuldigen hopen ze van u en uw claim af te zijn. Niet iedereen durft of is in staat om stappen te ondernemen tegen een verzekeraar, ook al zijn ze van hun gelijk overtuigd. Door een advocaat verzekeringsrecht, zie www.advocatenkantoorphea.nl, in te schakelen kunt u advies krijgen over uw vervolgstappen. Meestal zal dit in eerste instantie betekenen dat uw advocaat zal aansturen op een reactie vanuit uw verzekeraar. Hiermee worden tijd, geld en moeite door beide partijen bespaard. Toch zal een verzekeraar niet altijd in uw eisen meegaan, zelfs als uw advocaat met sterke argumenten komt. Dan is de stap naar de rechter een goede vervolgstap. Wordt u in het gelijk gesteld? Dan krijgt u niet alleen uw vergoeding toegewezen, maar ook de bijkomende kosten worden vergoed.

Wat gebeurt er na beschuldiging?

Ook bij lage bedragen kan het verstandig zijn om tegen uw verzekeraar in te gaan. U doet het dan misschien niet om het geld, maar dat is niet de enige reden om van het stempel ‘fraudeur’ af te willen komen. Verzekeraars maken gebruik van het Centraal Informatie Systeem (CIS) waarin ze fraudeurs registreren. Staat uw naam in dit systeem? Dan kunt u problemen krijgen bij het afsluiten van een nieuwe verzekering, zelfs bij andere verzekeraars. Het is dus altijd de moeite waard om uit te zoeken of u bent opgenomen in dit register en of het ondanks de lage vergoedingswaarde toch waard is om tegen uw verzekeraar in te gaan.